Τρίτη 14 Μαΐου 2013

ΛΙΜΝΕΣ ΠΛΙΒΙΤΣΕ-ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΚΡΟΑΤΙΑ

 Οι Λίμνες Πλίβιτσε έχουν ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO, για τη  φυσική ομορφιά τους αλλά και για  την παραγωγή πορώδους λίθου (τούφας) χωρίς όμως επιπτώσεις στο περιβάλλον της.
Βρίσκονται στην Κροατία, κοντά στο Ζάγκρεμπ και είναι ένας από τους 8 Εθνικούς Δρυμούς της Κροατίας
 Η περιοχή κατοικείται εδώ και χιλιάδες χρόνια. Εδώ είχαν καταλύσει Ιλλυριοί, Θράκες, Ρωμαίοι, Αβαροι, Σλάβοι και Τούρκοι. 
Στα 1528 η περιοχή κατελήφθη από τους Οθωμανούς, την οποία και ανακατέλαβαν οι Αυστριακοί 150 χρόνια αργότερα. Οι αυτόχθονες Κροάτες ήδη κατοικούσαν στην περιοχή, όπως και οι Σέρβοι. 


Προς τα τέλη του 19ου αιώνα άρχισε η περιοχή να γίνεται «τουριστική». Το πρώτο ξενοδοχείο κτίστηκε το 1896, ενώ ήδη από το 1893 είχαν ξεκινήσει οι συζητήσεις για την προστασία της περιοχής.


Γρήγορα το Πάρκο έγινε το πιο δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο της χώρας, όμως τον Μάρτιο του 1991 εκεί διαδραματίστηκαν οι πρώτες σκηνές του πολέμου μεταξύ Κροατών και Σέρβων. Η περιοχή ανακαταλήφθηκε από τους Κροάτες τον Αύγουστο του 1995 όπου και τελείωσε ο πόλεμος.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου η UNESCΟ τοποθέτησε το Πάρκο στον κατάλογο των μνημείων σε κίνδυνο. 
Λόγω της οικονομικής σπουδαιότητας του Πάρκου, η κροατική κυβέρνηση έδωσε προτεραιότητα στον καθαρισμό του Πάρκου από τις νάρκες και τον Δεκέμβριο του 1998 η UNESCO ανακήρυξε την περιοχή ελεύθερη ναρκών και την έβγαλε από τη λίστα των περιοχών σε κίνδυνο.  
 Οι λίμνες βρίσκονται σε διαφορετικά επίπεδα και επικοινωνούν μεταξύ τους με καταρράκτες και μικρά ποτάμια. 
Η στάθμη της υψηλότερης βρίσκεται στα 636 και της χαμηλότερης στα 503 μέτρα, σε μια απόσταση 8 χιλιομέτρων. Η επιφάνεια που καλύπτουν όλες μαζί είναι περίπου 2 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ από την χαμηλότερη ξεκινά ο ποταμός Κοράνα.  
 Οι λίμνες είναι 16 συνολικά. Χωρίζονται στις 12 επάνω λίμνες όπου η στάθμη της ψηλότερης βρίσκεται στα 636,6 μ. και στις 4 κάτω λίμνες όπου η χαμηλότερη βρίσκεται στα 503 μ., από την οποία ξεκινά ο ποταμός Κοράνα – στον οποίο και καταλήγουν όλα τα νερά των λιμνών, και η απόσταση μεταξύ τους είναι 8 χλμ. 
Επίσης οι λίμνες οριοθετούνται από φυσικά φράγματα από ασβεστόλιθο, ενώ τα φυτά που αναπτύσσονται στην κορυφή του καθενός σχηματίζουν φυσικά σύνορα που μεγαλώνουν περί το ένα εκατοστό κάθε χρόνο.  

Τέσσερις είναι οι Κάτω Λίμνες και εδώ το τοπίο χαρακτηρίζεται από απόκρημνες όχθες που περιβάλλονται από γκρεμούς ενώ υπάρχουν μικρές και μεγάλες σπηλιές. 
Η Milanovac φημίζεται για τα χρώματά της που αλλάζουν ανάλογα με το φως του ήλιου. Τα νερά της πέφτουν στη λίμνη Gavanovac δημιουργώντας ορμητικούς καταρράκτες. 
Στη συνέχεια η λίμνη Kaluderovac χαρακτηρίζεται από τα γαλάζια νερά και τη Γαλάζια Σπηλιά που μπορεί να επισκεφθεί κάποιος με βάρκα. 


 Η τελευταία λίμνη Novakovica Brod δημιουργεί τον πιο εντυπωσιακό καταρράκτη Sastavci.  

 Η μεγαλύτερη λίμνη όλων είναι η Kozjak με μήκος 3 χλμ. και η τελευταία των Πάνω Λιμνών. 
Στο κέντρο της υπάρχει ένα μικρό οβάλ νησάκι που έχει και ένα εστιατόριο. Τα ξενοδοχεία της περιοχής είναι κτισμένα γύρω από αυτή τη λίμνη και από τα δωμάτιά τους μπορείτε να απολαμβάνετε τα χρώματα των νερών που αλλάζουν ανάλογα με την ώρα της μέρας. 

Η περιοχή είναι πλούσια σε χλωρίδα και πανίδα. Υπάρχουν 1.267 είδη φυτών, από τα οποία 75 είναι ενδημικά, ενώ περιλαμβάνονται 55 διαφορετικά είδη ορχιδέας.  
 Η περιοχή είναι επίσης καταφύγιο πολλών διαφορετικών ζώων και πουλιών. Ανάμεσά τους η ευρωπαϊκή καφέ αρκούδα, λύκοι, αγριόγατες, ελάφια, λαγοί, αλεπούδες, κουνάβια, κάπροι, κ.ά.








 Τα περισσότερα μονοπάτια είναι φτιαγμένα από ξύλινες σανίδες και ξύλινες γέφυρες και καλύπτουν σχεδόν όλο το Πάρκο. Είναι αρκετά φαρδιά αλλά στις ώρες αιχμής ίσως πιεστείτε από την πολυκοσμία. 
Υπάρχουν αρκετές διαδρομές για να επιλέξετε, ανάλογα με τον χρόνο που διαθέτετε και τη φυσική σας κατάσταση. 
Συνήθως από τη μια άκρη στην άλλη η διαδρομή είναι περίπου 4 ώρες. Μπορείτε να κάνετε και συνδυασμούς με τα ηλεκτροκίνητα λεωφορεία και τα ποταμόπλοια ώστε να μη χρειάζεται να επιστρέψετε από την ίδια διαδρομή. 

Για να εισέλθετε στον Δρυμό είναι απαραίτητο να βγάλετε εισιτήριο από τα γραφεία που βρίσκονται στις δύο Εισόδους και στοιχίζει περίπου 15 ευρώ (υπάρχει και φοιτητικό με 11). Σε αυτό περιλαμβάνονται και οι μετακινήσεις με το ηλεκτροκίνητο λεωφορείο αλλά και οι μετακινήσεις με το ποταμόπλοιο. 

 Στην περιοχή υπάρχουν πολλές δυνατότητες διαµονής.
Στον Δρυµό βρίσκονται τρία ξενοδοχεία πολύ κοντά στην Είσοδο 2. Το «Hotel Bellevue» είναι το πρώτο που θα συναντήσετε.  

Η κατασκήνωση περιλαµβάνει και εστιατόριο.  
 Στις δύο Εισόδους του Δρυµού υπάρχουν καταστήµατα όπου µπορείτε να αγοράσετε ελαφρύ φαγητό ενώ έξω από την αποβάθρα του ποταµόπλοιου της µεγάλης λίµνης υπάρχει µεγάλος χώρος για πικνίκ όπου πωλείται και φαγητό.
Μια από τις νοστιµιές της περιοχής είναι το ψητό αρνί στον φούρνο και οι πέστροφες από τα ποτάµια Πλίτβιτσκα, Σαρτούκ και Γιασένικα.
Δοκιµάστε επίσης πίτες όπως η «µασνίκα» γεµιστή µε κρεµµύδια, τυρί και καπνιστό ζαµπόν, ή γλυκιά µε γλυκό τυρί και σταφίδες. 
Επίσης πίτα µε πατάτες και λάχανο, αλλά και γλυκά στρούντελ µε µήλα ή αγριοκέρασα. Αλλα εστιατόρια της περιοχής είναι το Borje και το Poljiana.  






1 σχόλιο: