Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012

ΤΑΞΙΔΙ ΣΟΦΙΑ -ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ (ΜΕΡΟΣ 1)-ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ


ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Αρχίζουμε την περιήγησή μας στη Σόφια μπροστά από το άγαλμα αυτό. Βρίσκεται σε κεντρικό σημείο μπροστά από  το ξενοδοχείο Σέρατον, στην πλατεία της Sveta Nedelya. Εκεί ενώνονται αρκετοί δρόμοι που θα σας οδηγήσουν στα σημαντικότερα μνημεία και αξιοθέατα της Σόφιας.  Βόρεια στη  λεωφόρο Knyaginya Mariya Luiza θα διακρίνετε το τζαμί Banya Bashi.
 Εκεί είναι ο ένας προορισμός μας. Χτίστηκε  το 1576 από τον Hadzhimimar Sonah και στην άλλη άκρη του πάρκου τα κεντρικά ιαματικά λουτρά της πόλης (κλειστά προς το παρόν)  (Tsentralna banya), ένα κομψό κτίσμα του 1913 με συνδυασμό στοιχείων βυζαντινής εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής και αρ νουβό.
 Μπορείτε όμως να πιείτε ιαματικό νερό από την απέναντι πλευρά του δρόμου.
Αλλά  ένα από τα πιο ωραία σημεία είναι η κεντρική δημοτική αγορά που βρίσκεται ακριβώς απέναντι. Χαζέψτε τα μαγαζάκια, αγοράστε πρόχειρο φαγητό και απολαύστε τα χρώματα και την κίνηση. Το  αρτ νουβό κτίσμα είναι του 1909 και είναι γνωστό ως Halite. Μπορείτε να πιείτε και καφεδάκι κοιτάζοντας το πολύβουο πλήθος.
Πίσω από την αγορά βρίσκεται και ένα άλλο μνημεί που μπορείτε να δείτε, η Εβραϊκή Συναγωγή, άλλο ένα επιβλητικό κτίσμα με στοιχεία μαυριτανικής και αρτ νουβό τεχνοτροπίας. 
Λίγο πιο πίσω θα  δείτε τι σημαίνει βαλκανική πόλη στη λεγόμενη γυναικεία αγορά,  zhenski pazar, με υπαίθρια μικρά  μαγαζάκια όπου μπορείτε να βρείτε τα πάντα. Θυμίζει λίγο την αγορά Βλάλη στη Θεσσαλονίκη. Εξάλλου και οι δύο πόλεις αναδύουν κάποια κοινά στοιχεία.

Στην πλατέια μπροστά στο Σέρατον έχετε να χαζέψετε πολλά αξιόλογα μνημεία. Η πλατεία ονομάζεται πλατεία Sveta Nedelya (Αγίας Κυριακής) λόγω της ομώνυμης εκκλησίας.

Είναι η δεύτερη πιο σημαντική εκκλησία της Σόφιας μετά βέβαια από την επιβλητική  εκκλησία Aleksandar Nevsk.

Δεν θα παραλέιψετε να πάτε στον μικρό και ατμοσφαιρικό  μεσαιωνικό παρεκκλήσι Sveta Petka Paraskeva. Εξάλλου για να περάσετε και να πάτε στο γνωστό πολυκατάστημα Τσουμ πρέπει να περάσετε από τον υπόγειο πεζόδρομο.
Η κρύπτη αυτή υπάρχει από τα Ρωμαϊκά χρόνια.
Εξάλλου θα δείτε και ερείπια και αρχαιολογικές ανασκαφές.  Φαίνεται τα βρήκαν και αυτοί όταν έφτιαχναν το δικό τους μετρό. Η πόλη κάτω από την πόλη και στη Σόφια.
 Το Τσουμ είναι γνωστό στους Έλληνες και δη στους Θεσσαλονικείς από τις παλιές επισκέψεις τους στη Σόφια. Ήταν άλλωστε και το μοναδικό κατάστημα όπου μπορούσες κάτι να ψωνίσεις.
 Σήμερα  είναι ένα πολυκατάστημα που όμως αποπνέει την παλιά αισθητική. Αν και έχει ακριβά και κάποια ωραία μαγαζιά αποπνέει μια θλίψη.

 Δεν έχει πολλά φώτα, δεν έχει ζωντάνια και δεν έχει και πολύ κόσμο. Δεν σας το συνιστώ. Υπάρχουν άλλα shopping centres, αν ενδιαφέρεστε , πολύ καλύτερα.

Η πλατεία γενικότερα έξω από το Τσουμ και το Σέρατον,  η πλατεία Largo  είναι η πρώην έδρα του Κομμουνιστικού Κόμματος της Βουλγαρίας.
Γι' αυτό υπάρχουν τα κτίρια με έκδηλη την αρχιτεκτονική και την αισθητικής της εποχής εκείνης. Σήμερα στεγάζεται εδώ το Κοινοβούλιο, το υπουργείο Εργασίας, το Προεδρικό Μέγαρο και το Υπουργικό Συμβούλιο.

Το παλιό Σέρατον, σήμερα hotel Balcan, παραμένει μία σταθερή αξία. Παλιά ήταν το μοναδικό σημείο που λειτουργούσε ένα αξιοπρεπές καφέ στο οποίο έκαναν ουρά οι πολίτες για να πιουν ένα καφέ.

 Το γωνιακό καφέ παραμένει και δίπλα όπως βλέπετε έχει εμπλουτιστεί με μερικά ωραία μαγαζιά.
 Ακριβώς απέναντι είναι το Hapy Bar. Σημείο συνάντησης της νεολαίας, δίνουν τα ραντεβού τα Σαββατοκύριακα. Πάντοτε γεμάτο και κεφάτο.  Λειτουργεί και ξεχωριστή αίθουσα με σούσι πολύ καλή. Ακριβώς δίπλα είναι και το Flo cafe (το γνωστό δικό μας) το οποίο επίσης μαζεύει πολύ νεανικό κόσμο και το βράδυ λειτουργεί ως μπαράκι περισσότερο με δυνατή μουσική.

Ακριβώς ανάμεσα στα δύο μαγαζιά υπάρχει ένα στενό δρομάκι στο οποίο θα βρείτε μια irish pub.  Καλούτσικη ατμόσφαιρα αλλά μην φανταστείτε ότι θα βρείτε μεγάλη ποικιλία από μπύρες.
Στα μαγαζιά  να προσέχετε τις τιμές. Πάντοτε να ζητάτε κατάλογο, να βεβαιώνεστε για τις τιμές και τι μάρκα παραγγέλνετε βότκα, ουίσκι κλπ γιατί οι τιμές παίζουν ανάλογα με τη μάρκα των ποτών. Ακόμα ένα άλλο κόλο που κάνουν είναι ότι σας φέρνουν διπλή μερίδα χωρίς να τη ζητήσετε. Γενικά να ελέγχετε καλά τους λογαριασμούς, ειδικά σε κάποια μαγαζιά γιατί γίνεται το σώσε.
ΒΟΛΤΑ ΣΤΗ ΒΙΤΟΣΑ
Στη βόλτα σας στη Βίτοσα θα πετύχετε διάφορα happenings
Θα επισκεφθείτε οπωσδήποτε το μεγάλο βιβλιοπωλείο που έχει πάνω στη Βίτοσα.

Από τα ωραιότερα βιβλιοπωλεία που έχω δει.
Διαθέτει και ένα μικρό, ωραίο καφέ μέσα.
 Η γειτονιά που είναι η Εθνική του   Βιβλιοθήκη  είναι από τις πιο ωραίες.
 Και ως δια μαγείας ανακάλυψα ότι από έξω έχει πάγκους με παλιά βιβλία. Σε όλες τις γλώσσες μπορείτε να βρείτε διαμαντάκια και πολύ ωραίες εκδόσεις.
 Βρήκα τι άλλο, σχολικά βουλγαρικά βιβλία.

Η γειτονιά, είναι δίπλα στη Βίτοσα και έχει γενικά πολύ κόσμο και ωραία μαγαζάκια.
 Η Σόφια θα σας γοητέψει. Έχει ομορφιές, αρκεί να την περπατήσετε.
 Θα δείτε εξαιρετικά κτίρια, απομεινάρια μιας άλλης εποχής της πόλης.
 Αποπνέει μια αίσθηση ότι ανήκει ακόμα σε δύο κόσμους και προσπαθεί να βρει την ταυτότητά της.
Το τραμ προσθέτει μια όμορφη νότα στην πόλη.



Προσέξτε τον δικό τους ΟΤΕ και τα πλήκτρα που έχει ως διακόσμηση στα παράθυρα.
 Είναι έκδηλη η αγάπη για τα λουλούδια γιατί σε πολλά σημεία θα δείτε υπαίθριους πάγκους που τα πουλάνε και ομροφάινουν την πόλη με τα ζωντανά τους χρώματα.
Δείτε τη συνέχεια ΕΔΩ
Δείτε ξενοδοχεία και εστιατόρια ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου