Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ -ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ (ΜΕΡΟΣ 2)-ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ-ΚΑΦΕ-ΜΠΑΡΑ

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ (ΜΕΡΟΣ 2)
Συνεχίζουμε την περιήγηση στη Σόφια έχοντας ως αφετηρία την πλατεία μπροστά στο Σέρατον. 
Από την πλατεία αυτή  ξεκινά ένας λιθόστρωτος δρόμος, η Tsar Osvoboditel, περίπου ένα χιλιόμετρο, στον οποίο θα συναντήσετε  κάποια από  τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Σόφιας.

Παίρνουμε τη λεωφόρο Tsar Osvoboditel.
Ένα από τα πρώτα κτίρια που θα συναντήσετε είναι η Εθνική Πινακοθήκη όπου θα δείτε έργα της
 βουλγαρικής καλλιτεχνικής δημιουργίας που ξεκινά από τον 19ο αιώνα.    
Εκεί είναι και το  Εθνογραφικό Μουσείο με συλλογές από ενδυμασίες, χαλιά και αντικείμενα καθημερινής χρήσης από όλη τη χώρα. 
Το ανακαινισμένο κτίριο είναι το πρώην βασιλικό παλάτι και εντυπωσιάζει με την αρχιτεκτονική του και τους ωραίους κήπους του.

Συνεχίζοντας στον ίδιο δρόμο, τη λεωφόρο δηλαδή Tsar Osvoboditel, μετά την Εθνική Πινακοθήκη θα συναντήσουμε το Μουσείο Φυσικών Επιστημών.   
 Το μουσείο διαθέτει μια αξιόλογη συλλογή απο τα είδη  άγριας ζωής από τη Βουλγαρία και το εξωτερικό.
 Αν κουραστήκατε από τον ποδαρόδρομο ακριβώς απέναντι θα βρείτε ένα ωραίο καφέ για να ξεκουραστείτε και να χαζέψετε από εκεί την κίνηση του δρόμου.
 Αν ξεκουραστήκατε  συνεχίζετε ακάθεκτοι, γιατί έχετε ακόμα να δείτε πολλά αξιοθέατα. Στα δεξιά σας θα δείτε ένα επιβλητικό και πολύ ενδιαφέρον κτίριο. Είναι το Κρατικό Ασφαλιστικό Ινστιτούτο.

 Απέναντι είναι η Ρώσικη εκκλησία του Αγίου Νικολάου με τη χαρακτηριστική διακόσμηση και τον χρυσό τρούλο.
Επιτέλους φτάνουμε στο κέντρο της Σόφιας.  Η πλατεία Aleksandar Nevski με τον ομώνυμο ναό. Ο ναός χτίστηκε την περίοδο 1882-1924 με σχέδιο του Ρώσου αρχιτέκτονα Pomerantsev, στη μνήμη των 200.000 Ρώσων στρατιωτών που σκοτώθηκαν κατά τον αγώνα της απελευθέρωσης 1877-1878.

Υπάρχει μέσα μουσείο  εικόνων που φιλοξενείται στην κρύπτη του ναού, με πολύτιμες εικόνες από το 12ο μέχρι το 19ο αιώνα από όλη τη χώρα.

Οι κήποι γύρω σφύζουν από ζωή. Εδώ θα δείτε και πολλές νύφες να βγαίνουν φωτογραφίες. Συνήθεια που κολλήσαμε και βλέπουμε πλέον συχνά και στη Θεσσαλονίκη νύφες στην Αριστοτέλους.

Στην ίδια πλατεία υπάρχει ακόμα μία βυζαντινή εκκλησία, η  Sveta Sofia και δίπλα της το μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη με το μπρούντζινο λιοντάρι.
Στην πλατεία λειτουργεί καθημερινά flea market.  Πουλάνε εικόνες, διακοσμητικά διάφορα, είδη δώρων, παλιές μηχανές και πολλά συλλεκτικά του Β΄ παγκοσμίου πολέμου. Προσέξτε γιατί υπάρχουν πολλές απομιμήσεις.
Γενικά έχει ωραίο χάζι ιδιαίτερα αν ο καιρός είναι καλός. 

 Στην ίδια πλατέια θα επισκεφθείτε το National Museum of Foreign Art.
 Εξαιρετικά ενδιαφέρον κτίριο. Αξίζει να το επισκεφθείτε και για την αρχιτεκτονική του.
 Στο διάστημα αυτό φιλοξενεί έκθεση από την  Belle Époque  του Παρισιού του 1900.
Ξαναγυρνάμε  στο Σέρατον και στην πλατεία για να ξεκινήσουμε την περιήγηση στον πιο ονομαστό δρόμο της Σόφιας. Τη Βίτοσα.
Στην αρχή του κεντρικού δρόμου της Βίτοσα θα δείτε το επιβλητικό δικαστικό μέγαρο. Θα το αναγνωρίσετε από τα λιοντάρια που υπάρχουν στην πρόσοψή του. Από εκεί ξεκινάει ο πεζόδρομος της Βίτοσα όπου θα βρείτε μαγαζιά για ψώνια, καφέ, μπαράκια. Εκεί μαζεύεται η νεολαία και γενικά είναι πολύ ζωντανός δρόμος. 
 Κατά μήκος της Βίτοσα θα  ξεκουραστείτε στα ωραία καφέ.  
 Τα μαγαζιά τους είναι πολύ ωραία!
 Μην διστάσετε να μπείτε  στα δρομάκια τα κάθετα στη Βίτοσα και ειδικά αυτά που είναι στο αριστερό σας χέρι καθώς την ανεβαίνετε. Θα βρείτε πολλά μαγαζάκια που  κρύβουν θησαυρούς.
Θα βρείτε πάρα πολλά μαγαζιά με outlet ρούχα.  Πολλά κομμάτια είναι υπέροχα.
 Στο Green Bar θα δοκιμάσετε απίστευτα κοκτέιλ. Τα μοχίτο του είναι καταπληκτικά. Δοκιμάστε το Pink ή το   Italian Μοχίτο με καμπάρι. 

Επίσης  δοκίμασα ένα από τα καλύτερα Μαρτίνι  (shaked not shirred - ο Μποντ μπορεί να μην το ενέκρινε αλλά για μένα ήταν πολύ καλό). Βέβαια να ξέρετε ότι συνοδευτικά δεν φέρνουν γι' αυτό πάρτε κανένα ξηροκάρπι αν δεν μπορείτε να τα πίνετε σκέτα.
 Το καφέ Σόφια θα το αναγνωρίσετε από τίς φωλιές που έχει. Οι Έλληνες  το λένε απλώς οι φωλιές. Χωράνε 3 άτομα και θα σας προστατέψουν και από το κρύο αν θέλετε να καπνίζετε και γι' αυτό προτιμάτε τον έξω χώρο.
Γενικά να ξέρετε ότι στη Βουλγαρία εφαρμόζουν τον νόμο περί καπνίσματος που δεν μπορέσαμε ούτε αυτόν να εφαρμόσουμε στην Ελλάδα.
Αλλιώς υπάρχουν και οι πλαστικές τέντες στις οποίες συνωστίζονται γιατί δυστυχώς και εδώ καπνίζουν πολύ. Για τα ποτά υπολογίστε περίπου 3 με 4 ευρώ.

Από τα καλύτερα καφέ το Μεμέντο. Πολύ ωραία διακόσμηση, ψιλομιλάνε ελληνικά οι σερβιτόρες, ωραίος κόσμος. Πιείτε το κρασάκι σας στο μπαρ διαβάζοντας εφημερίδες. Όπως Αχίλλειο. Ο κόσμος κυρίως Έλληνες αλλά και πολλοί ξένοι. Ιταλοί και Αμερικάνοι.  
Από τα αγαπημένα της κόρης μου και έγινε και δικό μου αγαπημένο!!!

Δείτε τη συνέχεια ΕΔΩ
Δείτε τη συνέχεια με ξενοδοχεία και εστιατόρια ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου