Τρίτη, 23 Ιουλίου 2013

ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ- ΛΗΓΟΥΡΙΟ-ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΠΛΟΥΤΟΣ-ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ-ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ-ΠΡΟΑΤΑΣΗ ΓΙΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ


Τα Σαββατοκύριακα στην Επίδαυρο, σε συνδυασμό με τις παραστάσεις του αρχαίου θεάτρου, είναι κάτι που δεν πρέπει να χάσετε. Είναι κάτι που ο καθένας μας πρέπει να το έχει κάνει τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του. Αν μπορεί και περισσότερες. Κάθε καλοκαίρι και σε όσες περισσότερες μπορεί.
Η κάθε παράσταση εκεί  παίρνει άλλο χρώμα και αποκτά ένα ιδιαίτερο βάρος. Δείτε την ίδια παράσταση εκεί  και κάπου αλλού και θα  με θυμηθείτε.
Βέβαια το ταξίδι σας εκεί μπορεί να τα συνδυάσει όλα. Παραλίες με όμορφα νερά, διαμονή μπροστά στο κύμα (γι' αυτό βέβαια πρέπει να είστε ιδιαίτερα προνοητικοί), καλό φαγητό, κοσμικότητες.
Όλη η Αθήνα μαζεύεται εκεί, όταν μάλιστα έχει και παραστάσεις "ηχηρές".
Μπορεί να μην είναι το κοινό πλέον εκείνο το απαιτητικό κοινό, το συνηθισμένο μόνο στις παραστάσεις του Εθνικού, αλλά η επίσκεψη εκεί εξακολουθεί να είναι μια ιεροτελεστία κάθαρσης.
Για μας που ξεκινάμε από τη Θεσσαλονίκη μου φαίνεται αδιανόητο να είσαι Αθήνα και να μην ξεκινάς για κει.
Τι να πούμε για την Επίδαυρο. Το όνομά της κουβαλά ολόκληρη ιστορία. Εκεί διάλεξαν οι αρχαίοι πρόγονοί μας να φτιάξουν το Ασκληπιείον. Τυχαίο; Και δίπλα σε αυτό το ωραιότερο θέατρο του κόσμου.
Στην επίσκεψή σας εκεί χρόνο να έχετε και διάθεση καθώς έχετε να δείτε πολλά πριν πάτε στην παράσταση. Μην σας μπερδέψουν τα πολλά ονόματα. Παλαιά Επίδαυρος, Νέα Επίδαυρος, Αρχαία Επίδαυρος.
Καθώς έρχεστε από την Αθήνα θα συναντήσετε πρώτα την Νέα Επίδαυρο.
H Επίδαυρος είναι συνδεδεμένη και με την νεότερη ιστορία μας. Εδώ πραγματοποιήθηκε η Πρώτη Εθνική Συνέλευση των Ελλήνων, τον Δεκέμβριο του 1821, και εδώ πάρθηκε η απόφαση για το εθνικό μας σύμβολο και το χρώμα με το οποίο την γνωρίζουμε σήμερα: την γαλανόλευκή μας. Εδώ συντάχθηκε ακόμα το Σύνταγμα της Επιδαύρου.
 Κτισμένο το χωριό σε μια βραχώδη πλαγιά, στο φαράγγι Βόθυλα, με τα ερείπια του παλιού ενετικού κάστρου, αποπνέει την ομορφιά των παραδοσιακών χωριών της Πελοποννήσου.  Το 1205 την κατέλαβαν οι Ενετοί και αργότερα έπεσε στα χέρια των Τούρκων. Η παλιά της ονομασία είναι Πιάδα
Το χωριό συνεχίζεται και στη θάλασσα. Εκεί συνήθως καταλήγουν οι επισκέπτες. Παραλία με όμορφα νερά, ήσυχη, με ταβερνάκια για να φάτε μετά τις βουτιές. Δεν έχει κάτι το ιδιαίτερο ως ομορφιά αλλά είναι μια καλή και γρήγορη λύση για βουτιές.
 Ωραία λύση για να μείνετε στην Νέα Επίδαυρο είναι το ξενοδοχείο Αύρα, 30 μέτρα από την παραλία.
Ομορφα χρώματα
 με όμορφη αισθητική
πνιγμένο στα λουλούδια.
Να πάτε οπωσδήποτε να επισκεφθείτε και τον παλιό νερόμυλο που αναστηλώθηκε και λειτουργεί ως μουσείο υδροκίνησης.
Είναι στον δρόμου που ενώνει τη Νέα Επίδαυρο με τη Δήμαινα
 Χάρη στις εργασίες του Ηλία Καπερώνη ο νερόμυλος επαναλειτουργεί και διαθέτει ακόμα και λαογραφικό μουσείο ενώ τα σχολεία μπορούν να πραγματοποιήσουν εκπαιδευτικά προγράμματα. Το τοπίο όλο είναι πολύ όμορφο και αξίζει την επίσκεψή σας. Δείτε ΕΔΩ
ΠΑΛΙΑ Η ΑΡΧΑΙΑ ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ
Με όνομα βαρύ σαν ιστορία η Επίδαυρος παραμένει ένας top προορισμός από όλες τις απόψεις. Ο χώρος αυτός πρωτοκατοικήθηκε την 3η χιλιετία από τους Δωριείς και τους Κάρες. Το λιμάνι της είχε επικοινωνία με Αθήνα, Αίγινα, Κόρινθο.
Συγκαταλέγεται στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO και είναι εκτός από πολιτιστικό κέντρο και ένα μέρος με πλούσια αρχαιολογικά ευρήματα αλλά και τόπος για θάλασσα, ουζάκια και καλοκαιρινή ραστώνη.
Σύμφωνα με τον Ησίοδο λέγεται ότι εδώ γεννήθηκε ο Ασκληπιός, Θεός της Ιατρικής.
Είναι κτισμένη μέσα σε έναν στενό όρμο , ένα μικρό φυσικό λιμανάκι, στο οποίο γίνεται κοσμοσυρροή τις μέρες των παραστάσεων.
Δίπλα στο λιμανάκι ξετυλίγεται η Χερσόνησος που χωρίζει στα δύο το τοπίο.
Το Αρχαίο Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου βρίσκεται εδώ στην χερσόνησο την λεγόμενη Νησί. Εδώ μόλις το 1972 αποκαλύφθηκε το θέατρο αυτό σε βάθος 6 μέτρων.
Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου
Εκεί στο Νησί βρίσκεται και η αρχαία ακρόπολη της Επιδαύρου. Προοριζόταν για τη Διονυσιακή λατρεία γι' αυτό ήταν αφιερωμένο στον Θεό Διόνυσο
Πραγματικό ζωντανό μουσείο λόγω των επιγραφών που είναι παντού και μαρτυρούν την ιστορία του και γι' αυτό ονομάζεται και λαλούν θέατρο. Εδώ φιλοξενούνται οι εκδηλώσεις οι παράλληλες με τις παραστάσεις του θεάτρου. Είναι η λεγόμενη Μικρή Επίδαυρος και ο Μουσικός Ιούλιος.
Στην Χερσόνησο Mπορείτε να κάνετε βόλτα ανάμεσα σε πορτοκαλιές και λεμονιές και να κολυμπήσετε στα ήσυχα νερά και να δείτε και τη βυθισμένη αρχαία πολιτεία, γνωστή ως η βυθισμένη πολιτεία της Επιδαύρου. Δείτε μια ανάρτηση με ωραίες φωτογραφίες του βυθού ΕΔΩ.
Εκεί ήταν η αρχαία αγορά της Επιδαύρου. Εξοπλιστείτε με την μάσκα σας, τα νερά δεν είναι βαθιά, πάρτε υποβρύχια φωτογραφική μηχανή και απολαύστε τη βυθισμένη πολιτεία..
ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ
Μαρτυρίες του Παυσανία λένε ότι το Θέατρο είναι έργο του Πολύκλειτου και χτίστηκε στα 340-330 π.χ. Την τελική του μορφή την πήρε τον 2ο αιώνα όταν προστέθηκαν και οι επάνω σειρές εδωλίων.
Αξίζει να πάτε αρκετά πιο μπροστά από την παράσταση για να περιηγηθείτε στα μνημεία. Το Θέατρο κτίστηκε για να προσφέρει ψυχαγωγία στους ασθενείς που έμεναν εδώ.
Καθώς με τα χρόνια το Ασκληπιείον απέκτησε μεγάλη φήμη ανάμεσα στα Ασκληπιεία της Ελλάδας, συνέρρεαν πλήθος ανθρώπων. Κτίστηκαν έτσι λαμπρά οικοδομήματα και ανάμεσα στα άλλα Ξενώνας ή Καταγώγιον.
Το Καταγώγιον, το μεγαλύτερο οικοδόμημα, φιλοξενούσε τους προσκυνητές που έρχονταν να προσκυνήσουν. Παρακάτω το Εστιατόριον, με τελετουργικά γεύματα προς τον Θεό.
Και πιο κάτω το Στάδιο, όπου κάθε 4 χρόνια διοργανώνονταν οι αγώνες των Μεγάλων Ασκληπιείων, και ο Θόλος, το τελειότερο κυκλικό οικοδόμημα των αρχαίων.
Αρχείο:Epidauros 1909.jpg
Παλιό Επιστολικό Δελτάριο με τις ανασκαφές του χώρου.
Στο Ασκληπιείο βρισκόταν το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Θεού.
Τη μεγάλη του φήμη, λένε ότι την απέκτησε γιατί πολλοί ασθενείς θεραπεύτηκαν εκεί. Η γρήγορη ανάρρωσή τους θεωρείται ότι οφειλόταν και στην ηρεμία που αναδίδει η γύρω φύση
Μπορείτε να επισκεφθείτε και το Μουσείο,
μέσα στον χώρο, που κτίστηκε το 1897, από τα παλαιότερα μουσεία, στο οποίο θα δείτε ευρήματα από τον χώρο.
Το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου θεωρείται το τελειότερο θέατρο και είναι περίφημη η ακουστική του. Είναι κτισμένο στις πλαγιές του Κυνόρτιου όρους.
 Με συνολική χωρητικότητα 13.000 θεατών στην τελική του κατασκευή. Αποτελείται από δύο διαζώματα. Το ένα , προγενέστερο, έχει 34 σειρές καθισμάτων και αυτά ήταν προορισμένα για τους ευγενείς και τους άρχοντες. 
Το άνω διάζωμα, είχε 21 σειρές καθισμάτων, προορισμένων για τον λαό.
Η είσοδος των θεατών γινόταν από δύο πολύ εντυπωσιακά θυρώματα στα πλάγια της σκηνής.
Το θέατρο αποτελείται από την κυκλική ορχήστρα, στην οποία έπαιζαν οι ηθοποιοί, και από το κοίλον, έναν ημικυκλικό χώρο, με τα καθίσματα για τους θεατές. Πίσω βρισκόταν η σκηνή για τις ανάγκες των ηθοποιών. 
Οι πρώτες ανασκαφές ξεκίνησαν από τον αρχαιολόγο Καββαδία ανάμεσα στα 1870-1926.
Το 1938 ανέβηκε η πρώτη παράσταση αρχαίου θεάτρου στον χώρο. Ηλέκτρα του Σοφοκλή με την Κατίνα Παξινού και την Ελένη Παπαδάκη. 
Η Κατίνα Παξινού στην Ηλέκτρα
Οι παραστάσεις σταματούν λόγω του Β. Παγκόσμιου Πολέμου και συνεχίζονται το 1955, μετά από εργασίες αναστήλωσης, εγκαινιάζοντας το Φεστιβάλ Επιδαύρου.
Στο ψηφιοποιημένο αρχείο του Εθνικού Θεάτρου θα βρείτε άφθονο υλικό από τις παραστάσεις. Δείτε ΕΔΩ
Εμείς είδαμε την παράσταση του Πλούτου. Δείτε την κριτική για την παράσταση:
«Γιατί στο χρήμα είν’ όλα υποταγμένα». Πλούτος σε σκηνοθεσία Σαββόπουλου: Η Επίδαυρος είναι ένα μαγικό μέρος! Είναι ένα μέρος που αναδύει και σε περιβάλλει με ιδιότυπο μαγνητισμό καθώς το πλησιάζεις. Μυστηριακό και ταυτόχρονα οικείο σε τυλίγει με την ηρεμία που ...
Δείτε αποσπάσματα ΕΔΩ
Δείτε ακόμα την παράσταση του Πλούτου από το Δημοτικό Θέατρο Καλαμάτας (1982) ΕΔΩ
Μια ακόμα παράσταση με Καρακατσάνη, Μουστάκα ΕΔΩ
ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ
Αν είστε πολύ θεατρόπληκτοι μπορείτε να μείνετε δίπλα στο αρχαίο θέατρο. 
Αβατον (δίπλα στο θέατρο). Δείτε ΕΔΩ
Στο περίφημο Ληγουριό πάλι μπορείτε να διανυκτερεύσετε στο 
Χαννι Ινν. Δείτε ΕΔΩ
Είναι πολύ ωραία πετρόκτιστα στούντιο σε μια περιοχή γεμάτη ελιές. Μπορείτε στο Ληγουριό με την ευκαιρία να επισκεφθείτε και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Βασίλη Κωτσιομύτη. Δείτε ΕΔΩ με εκθέματα όπως ορυκτά, έντομα, όστρακα και εργαλεία.
Ξενοδοχείο Hani Inn στο Λυγουριό - Επίδαυρος
Ποσειδών. Δείτε ΕΔΩ (μέσα στο χωριό και πάνω στην παραλία)
Άλλες ωραίες επιλογές στην Παλιά Επίδαυρο είναι το 
Γιάλασι Δείτε ΕΔΩ
Αριστοτέλης. Δείτε ΕΔΩ (πολλοί γνωστοί έμειναν εδώ όπως Σαμ Μέντες και Ίαν Θωκ)
Μουριά. Δείτε ΕΔΩ
 Με δωμάτια πάνω στη θάλασσα, επιλογή συχνά των θιάσων
 όμορφο περιβάλλον και διακόσμηση
 Αngelina Villas. Δείτε ΕΔΩ
ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ
Η Επίδαυρος βέβαια σημαίνει και φαγητό μετά την παράσταση. Το Ξενία μέσα στο θέατρο είναι μια καλή και σίγουρη λύση. Πριν να πάτε στο θέατρο θα κάνετε την κράτηση και αμέσως μετά χωρίς να ταλαιπωρηθείτε θα σερβιριστείτε από τον ωραίο μπουφέ.
Αλλά η Επίδαυρος είναι στενά συνδεδεμένη με το Ληγουριό και τον ξακουστό Λεωνίδα
Οι κρατήσεις βέβαια επιβάλλονται σε όλα τα μαγαζιά πόσο μάλλον στον Λεωνίδα. Εκεί στο κεντρικό τραπέζι μαζεύεται όλος ο θίασος μετά την  Επίδαυρο, εκεί θα δείτε πολλούς παρεπιδημούντες την Ιερουσαλήμ. Σήμερα το μαγαζί το κρατούν τα παιδιά του και το φαγητό είναι καλό όπως και η ατμόσφαιρα.
Στο χωριό βέβαια υπάρχουν και πολλές καλές ψησταριές.
Στην Παλιά Επίδαυρο τον Λεωνίδα ανταγωνίζεται το Καλογερικόν
Προς το Γιάλασι και πάνω στον δρόμο, ωραίο πετρόκτιστο και με εξαιρετικό φαγητό.
 Δείτε ΕΔΩ
Το Ακρογιάλι είναι μια καλή επιλογή μέσα στο χωριό, στην άκρη της παραλίας. Θα  γευτείτε ωραία θαλασσινά. Το μαγειρεμένο του χταπόδι είναι καταπληκτικό!
Πολύ όμορφο και γραφικό είναι και το Περιβόλι
Σε μια πανέμορφη  αυλίτσα με πολύ πράσινο.
Η Μουριά εκτός από ένα πολύ ωραίο ξενοδοχείο
 είναι και πολύ ωραία λύση για φαγητό.
 Θα φάτε ρομαντικά δίπλα στη θάλασσα και θα απολαύσετε και καλό φαγητό και καλό περιβάλλον.
 ΠΑΡΑΛΙΕΣ
 Ξανά Μουριά θα προτείνω αφού εδώ μπορείτε και να κολυμπήσετε στα νερά μπροστά που είναι καθαρά.
 Αμμουδιά δεν έχει αλλά θα ξαπλάρετε στο γκαζόν της Μουριάς 
 ή στα τραπεζάκια του καφέ και θα απολαύσετε και το καφεδάκι σας 
  Η προβλήτα μπροστά συνεισφέρει στη δημιουργία της όμορφης αισθητικής  
όπως και οι όμορφες πινελιές της διακόσμησης του ξενοδοχείου 
  Μουριά. Δείτε ΕΔΩ
Το Γιάλασι είναι μια άλλη κοντινή παραλία χωρίς και αυτή να διαθέτει πολύ αμμουδιά.
Προς την Χερσόνησο θα κολυμπήσετε στη βυθισμένη πολιτεία αλλα και στη Βαγωνιά, πίσω από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου. 
Ανάμεσα στην Νέα και Παλιά Επίδαυρο, ολίγον της ταλαιπωρίας ο δρόμος και θα οδηγηθείτε σε μια άλλη παραλία ήσυχη της Πολεμάρχας. Θα βρείτε ταμπέλα προς Παναγία της Πολεμάρχας και θα κατεβείτε όλο αριστερά.
ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ
Ντίσκο Καπάκι all time classic ντισκοτέκ για κέφι μέχρι πρωίας μετά τις παραστάσεις.
Αλλά και μπαράκια μέσα στο χωριό θα καλύψουν όλα τα γούστα όπως το Κοίλον, το Άσπρο -Μαύρο ή το μπαρ του ξενοδοχείου Αριστοτέλης
Μην ξεχάσετε το πανηγύρι με τα ντόπια προϊόντα που στήνεται κάθε χρόνο πάνω στην παραλία.
ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ
Δείτε κάποιες από τις ιστορικές παραστάσεις που παίχτηκαν στην Επίδαυρο. 
Οι παλαιότερες είναι παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου, αφού μόνο αυτό έπαιζε εκεί.
Από την παράσταση του Πλούτου με Σαββόπουλο
 • Οιδίπους Τύραννος. Με Αλέξη Μινωτή, Κατίνα Παξινού, Παντελή Ζερβό (1965). Δείτε ΕΔΩ
 • Λυσιστράτη. Με Αρώνη, Ζερβό (1972). Δείτε ΕΔΩ
 • Όρνιθες. ΓενικήαΔοκιμή από το Θέατρο Τέχνης του Κουν (1975). Η θρυλική παράσταση με Μόρτζο, Αρμένη, Λαζάνη και σκηνικά Τσαρχούχη.  Δείτε ΕΔΩ
 • Τρωάδες. Με  Χατζηαργύρη, καλλέργη, Βαλάκου και μουσική Θεοδωράκη (1975). Δείτε ΕΔΩ
 • Οιδίπους επί Κολωνώ. Με Μινωτή, Βόκοβιτς, Πάρλα (1976). Δείτε ΕΔΩ
 • Μήδεια. Με Χατζηαργύρη, Πάρλα, Τζόγια, Καλλέργη (1976). Δείτε ΕΔΩ
 • Ελένη. Με Συνοδινού, Τζόγια , Βόκοβιτς, Ζερβό (1977) Δείτε ΕΔΩ
 • Φιλοκτήτης. Με Βόκοβιτς, Μινωτή (1977). Δείτε ΕΔΩ
 • Φοίνισσες (1978). Με Χατζηαργύρη, Πάρλα, Νινωτή. Δείτε ΕΔΩ
 • Ορέστεια. Θέατρο Τέχνης με Μάγια Λυμπεροπούλου, Κάκια Γέρου, Λαζάνης, Θεοδωρακόπουλος (1982). Δείτε ΕΔΩ
 • Θεσμοφοριάζουσες με Μιχαλακόπουλο, Μοσχίδη, Παπουτσή (1989)Δείτε ΕΔΩ
 • Φιλοκτήτης. Θέατρο Τέχνης με Καρατζογιάννη, Λαζάνη (1989). Δείτε ΕΔΩ
 • Τρωάδες. Εθνικό Θέατρο με Συνοδινού (1991). Δείτε ΕΔΩ
 • Ηλέκτρα. Αμφιθέατρο Σπύρου Ευαγγελάτου. Με Τσακίρογλου, Φέρτη, Λήδα Τασοπούλου (1991). Δείτε ΕΔΩ
 • Εκάβη Εθνικό Θέατρο(1994). Δείτε ΕΔΩ
 • Νεφέλες (1994). Δείτε ΕΔΩ
 • Βάτραχοι (1998). Εθνικό Θέατρο με Μπέζο και Φιλιππίδη. Δείτε ΕΔΩ
 • Εκκλησιάζουσες. Με το Αμφιθέατρο Σπύρου Ευαγγελάτου. (2004) Δείτε ΕΔΩ
 • Αχαρνείς. Εθνικό Θέατρο. Σκηνοθεσία Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, Μουσική Μικρούτσικος με Λάκη Λαζόπουλο (2005) Δείτε ΕΔΩ
Δείτε ακόμα αποσπάσματα από τη Μήδεια της Παξινού ΕΔΩ