Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

TΕΤΑΡΤΗ 5 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ




Αυτή την Τετάρτη υπάρχουν πολλλές και ξεχωριστές εκδηλώσεις

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΒΑΦΟΠΟΥΛΕΙΟ
                                                 

  1. Την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012 και ώρα 19.00, στις αίθουσες Α΄ και Β΄ Εικαστικών Εκδηλώσεων 5ου ορόφου του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου, θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης «Αποτυπώματα». Η βυζαντινή Θεσσαλονίκη σε φωτογραφίες και σχέδια της Βρετανικής Σχολής Αθηνών, 1888 – 1910. 
   Διοργανώνεται σε συνεργασία με το Κέντρο Βυζαντινών Ερευνών (KBE
), του Α.Π.Θ.
   Διάρκεια έκθεσης: από 5 Δεκεμβρίου 2012 έως 31 Ιανουαρίου 2013.

   Η είσοδος είναι ε λ ε ύ θ ε ρ η για το κοινό.


   Το Κέντρο Βυζαντινών Ερευνών του ΑΠΘ, επιθυμώντας να συμμετάσχει στον εορτασμό των εκατό χρόνων από την ενσωμάτωση της Θεσσαλονίκης στο Ελληνικό κράτος (1912-2012), προχωρεί στη διοργάνωση έκθεσης φωτογραφιών και σχεδίων των βυζαντινών μνημείων της Θεσσαλονίκης από τα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα. Η Έκθεση διοργανώνεται σε συνεργασία με τη Βρετανική Σχολή Αθηνών και το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Θεσσαλονίκης. Θα εκτεθεί επιλεγμένο φωτογραφικό υλικό από το αρχείο του Byzantine Research Fund, το οποίο φυλάσσεται στη βιβλιοθήκη της Βρετανικής Σχολής.
Από το αρχείο αυτό αφενός προκύπτουν ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τα ίδια τα μνημεία της Θεσσαλονίκης και, αφετέρου, σχηματίζεται μια εικόνα της πόλης τις παραμονές της ενσωμάτωσής της στην Ελλάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Βρετανικό αρχείο αποτυπώνει πολλούς ναούς πριν αλλοιωθούν από σεισμούς και πυρκαγιές, που ταλαιπώρησαν την πόλη στον 20ο αιώνα.
Η Έκθεση θα συνοδεύεται από έντυπο Λεύκωμα με περισσότερες από 200 φωτογραφίες και σχέδια, μαζί με πληροφοριακό υλικό, ιστορική και αρχαιολογική τεκμηρίωση των μνημείων και βιβλιογραφία. Τη δαπάνη της έκδοσης του Λευκώματος ανέλαβε ευγενικά η Φιλόπτωχος Αδελφότης Ανδρών Θεσσαλονίκης.
Η Έκθεση θα διαρκέσει από τις 5 Δεκεμβρίου του 2012 έως τις 31 Ιανουαρίου του 2013.

2.   Ο Σύλλογος «Φίλοι του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου», διοργανώνει την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου και  ώρα 20.00 στην αίθουσα Θεάτρου, παρουσίαση ντοκιμαντέρ της Ευγενίας Κούκουρα από την ΕΓΝΑΤΙΑ τηλεόραση: «Ξενάγηση στη Θεσσαλονίκη μου».
   Η είσοδος είναι ε λ ε ύ θ ε ρ η για το κοινό.



3. Εγκαίνια της έκθεσης σκίτσου & γελοιογραφίας του Κώστα Βουτσά



   Έκθεση σκίτσου και γελοιογραφίας του Βουτσά Κώστα, στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο.
  Ο Βουτσάς Κώστας καθηγητής Εικαστικών στην Δ/θμια εκπαίδευση παρουσιάζει μέρος της δουλειάς, που διακινήθηκε μέσω διαδικτύου, σε φίλους, πολιτιστικούς φορείς και διοργανώσεις. Οι γελοιογραφίες είναι δουλεμένες με παραδοσιακό τρόπο (πενάκι-υδρόχρωμα) και ασχολούνται με την πολιτική, πολιτιστική και κοινωνική κατάσταση που βιώνει ο μέσος Έλληνας τα τελευταία χρόνια. Συγχρόνως με την έκθεση θα λειτουργήσει βιωματικό εργαστήρι σκίτσου και γελοιογραφίας για μαθητές ηλικίας από 8 έως 16 χρονών.
   Υπάρχει η πρόθεση για την δημιουργία δύο πρωινών εργαστηρίων στο διάστημα 10-20 Δεκεμβρίου 2012 και για απογευματινά κατόπιν δήλωσης ενδιαφέροντος. Στα εργαστήρια θα απασχοληθούν (ομάδα) μέχρι 10 παιδιά ή τάξη με συνοδεία δασκάλου και η διάρκεια υπολογίζεται περίπου 2 ώρες.
   Πληροφορίες - δηλώσεις συμμετοχής: 2310 425.800, Fax 2310 412.143.
  
   Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν:
   Την Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2012 και ώρα 20.30.
   Διάρκεια έκθεσης 5 Δεκεμβρίου έως 6 Ιανουαρίου 2012.
   Μέρες και ώρες λειτουργίας:
Τρίτη-Παρασκευή: 09.00 - 14.00 & 17.00 - 21.00
                          Σάββατο: 17.00 – 21.00
                          Κυριακή: 09.00 – 14.00
                          Δευτέρα: κλειστά.

4. Λειτουργεί ακόμα η Έκθεση χειροποίητων κουμπαράδων.


ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

1.
Τετάρτη 05.12.2012 / Ώρα 19:00
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ 7) - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Πάνος ΘεοδωρίδηςΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Διήγηση ενός αιώνα, εκδόσεις Αγγελιοφόρος


Ο Πάνος Θεοδωρίδης παρουσιάζει το βιβλίο του ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Διήγηση ενός αιώνα, έκδοση Αγγελιοφόρος. Θα μιλήσουν οι Γιάννης Μπουτάρης, δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Νίκος Μέρτζος, πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, Τραϊανός Χατζηδημητρίου, Διευθυντής του Αγγελιοφόρου.

Η ΠΟΛΗ ΠΡΙΝ ΠΑΡΑΔΟΘΕΙ
Φεύγει ο 19ος αιώνας της βιομηχανίας, του σιδηροδρόμου, του σοσιαλισμού, της αποικιοκρατίας και προσφέρει με την αποχώρησή του την μπελ επόκ και ελπίδες. Ο πλανήτης, η χώρα και η πόλη, σε μετρημένες αντιστίξεις, παρουσιάζονται ως τμήμα ενός ελαφρώς πειραγμένου ψηφιδωτού. Επειδή είναι πάντοτε χρήσιμο και μας δένει με τα πράγματα και όχι με τις ψευδαισθήσεις, να θυμόμαστε το πλαίσιο στο οποίο κινήθηκαν οι άνθρωποι, οι προθέσεις τους και η παντοδύναμη Πρόνοια, που αργότερα συνηθίσαμε να αποκαλούμε Μοίρα.

Ο ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ενώ ετοιμάζονται στρατοί και συμμαχίες και τα Βαλκάνια προβάρουν τη χλαίνη ενός μακεδονικού μετώπου, η Ελλάδα έχει τις δυσκολίες της, καθώς αναμετριέται με τη διαχείριση μιας μοναδικής σε μέγεθος και σπουδαιότητα Θεσσαλονίκης. Η Βαλκανική συνεννόηση, η μόνη ψευτοσυμμαχία με τόσο ευμενή αποτελέσματα, ξεκινάει από το απόρθητο Σαραντάπορο, για να συγκλονίσει τα επιτελεία και την κοινή γνώμη με την παράδοση της Θεσσαλονίκης στον Ελληνικό Στρατό.

ΑΠΟ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΣΤΟ ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΟ
Ενώ οδεύουμε προς το Μεγάλο Πόλεμο, οι τέως σύμμαχοι δοκιμάζουν την τύχη των όπλων στο Δεύτερο Βαλκανικό Πόλεμο, η Ελλάδα αγωνιά για την τύχη του Αιγαίου, η Θεσσαλονίκη γίνεται προσωρινή πρωτεύουσα της Ελλάδας, αργότερα πυρίκαυστος πρωτεύουσα των προσφύγων και αφοσιώνεται στο δικό της μεσοπόλεμο, προκομμένο και εξεγερμένο, αντιφατικό και συστημικό, ενώ τα σύννεφα του άλλου πολέμου κλείνουν τον ορίζοντα στα τοπία χαμένων τετραετιών.

Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΕΤΑΠΟΛΕΜΟΥ
Η πόλη πολεμά και την κατακτούν, βιώνει την κατοχική πολυδιάσπαση, χάνει το μισό της πληθυσμό στα ναζιστικά στρατόπεδα, αφοσιώνεται με πάθος στην εμφύλια διαμάχη και, ενώ υψώνεται το τείχος των πολυκατοικιών, παρακολουθούμε δολοφονίες και εκσυγχρονιστικές προσπάθειες ως περιφερειακό κέντρο του Ψυχρού Πολέμου και αργότερα ως πολιτικό εργαστήριο σπανίων εμμονών περί τα «μεγάλα έργα» και την κατανάλωση, ενώ οι ελίτ που διαχειρίζονται τα «θέλω» ενός διεισδυτικού και άκρας σιωπής πλήθους δεν έχουν κέφι μήτε να προβληθούν.

2. ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ 
Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012, ώρα 19.00

Συζήτηση για το βιβλίο του Αντώνη Λιάκου, Αποκάλυψη, Ουτοπία και Ιστορία, Οι μεταμορφώσεις της ιστορικής συνείδησης, (εκδ. Πόλις)
Συνομιλούν για τα ζητήματα που θέτει το βιβλίο,
η Λία Γυιόκα, Ιστορικός της τέχνης, ΑΠΘ
ο Γιάννης Σταυρακάκης, Πολιτική φιλοσοφία, ΑΠΘ
η Συραγώ Τσιάρα, Ιστορικός της τέχνης, ΚΜΣΤ
και ο συγγραφέας, ο ιστορικός Αντώνης Λιάκος
Συντονίζει η Ματούλα Σκαλτσά, Μουσειολόγος – Ιστορικός της Τέχνης, ΑΠΘ -ΜΜΣΤ
Στο Αμφιθέατρο του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.
Η είσοδος είναι ελεύθερη.



 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου