Δείτε ΕΔΩ
Πολυαναεμενόμενη η παράσταση του Κρατικού Θεάτρου «Με μουσικές εξαίσιες… με φωνές». Την όρεξη μας άνοιξε η παρουσίασή της ως happening σε δρόμους και γειτονιές της Θεσσαλονίκης. Έξω από το Κρατικό, στην πλατεία Αριστοτέλους, στο Λιμάνι, στην Καλαμαριά, στον Εύοσμο, στο άνοιγμα της νέας παραλίας.

Ο Λάμπρος Λιόβας, που υπογράφει τα κείμενα, με πολύ μεράκι και κόπο άντλησε από την ιστορία της πόλης και αποτύπωσε στιγμές σημαντικές και σημαντικούς ανθρώπους που συνδέθηκαν με την ιστορία αυτής της πόλης.
«Το μουσικό ταξίδι στη Θεσσαλονίκη ήταν σύνθετο, δύσκολο και προκλητικό. Εκατό χρόνια από την απελευθέρωση έως σήμερα, προσπαθήσαμε να σκιαγραφήσουμε τη μουσική ιστορία της πόλης, η οποία είναι σαν ψηφιδωτό από άλλες εποχές και παραδόσεις. Όλα μπερδεύονται γλυκά. Γίνονται αναφορές σε ιστορικούς χώρους και προσωπικότητες που σημάδεψαν την πόλη.
«… είναι αμαρτία να ξεχνάς» είναι η φάση κλειδί. Ναι αμαρτία αλήθεια να ξεχνάς αυτά που έζησες και να τα απαρνιέσαι!

Λαμπερή, αστραφτερή, επιθεωρησιακή, σε κάνει άλλοτε να γελάς τρελά και άλλοτε να συγκινείσαι. Οι ώρες περνούν και δεν τις καταλαβαίνεις καν. Τις ρουφάς και θες και άλλο να κρατήσει αυτό το ταξίδι.
Οι συντελεστές όλοι υπέροχοι. Και είναι πολλοί. Η σκηνοθεσία και η χορογραφία της Σοφίας Σπυράτου οδήγησε σε ένα απόλυτα ταιριαστό ξετύλιγμα της παράστασης. Με ηθοποιούς, χορευτές, τραγουδιστές να εναλλάσσονται αρμονικά πάνω και κάτω από τη σκηνή.
Η ζωντανή ορχήστρα με την ενορχήστρωση του Βόμβολου πρόσθεσε στην παράσταση. Σκηνικά λαμπερά με τον Λευκό Πύργο να ξεπροβάλλει άλλοτε σε μπλε και άλλοτε σε κόκκινο φόντο. Αλλά και κοστούμια ταιριαστά με το ύφος και το στυλ της παράστασης (δεν συζητάμε τα κουστούμια της Ζωζώς που ήταν το κάτι άλλο όπως βέβαια μας έχει συνηθίσει χρόνια τώρα η κυρία Σαπιυντζάκη).

Ο Άκης Σακελλαρίου, άλλος γνωστός Θεσσαλονικιός και αυτός, και αυτός στον Αττίκ βασικός συντελεστής, συγκινητικός, αγαπησιάρικος, τρυφερός, άμεσος. Εξαιρετικός ηθοποιός με έμφυτη ευγένεια και στυλ (μου θυμίζει ολίγον Τσιβιλίκα).
Αλλά και όλοι οι ηθοποιοί και οι χορευτές εξαιρετικοί (και είναι πολλοί).

Nα μνημονεύσουμε και τη συμμετοχή της μπάντας του Παπαφείου, ένα ίδρυμα στενά συνδεμένο και αυτό με πικρές μνήμες από την ιστορία της πόλης.
Ο κόσμος τη χάρηκε την παράσταση. Τραγούδησε, συγκινήθηκε, χειροκρότησε πολλές φορές, δάκρυσε και γέλασε.
Μην την χάσετε! Είναι ιστορία. Μια ιστορία αλλιώς. Πιστεύω ότι θα παίζεται για αρκετό καιρό και καλά θα κάνει το καλοκαίρι να κάνει περιοδεία σε όλη την Ελλάδα. Γιατί Θεσσαλονίκη υπάρχει παντού και είναι παντού.
Θεσσαλονίκη μου είσαι μια στον κόσμο δεν είναι άλλη! Θεσσαλονίκη μάνα μου τραβάς σαν τον μαγνήτη. Δείτε ΕΔΩ από το happening της παράστασης
Δείτε το τρέιλερ ΕΔΩ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου