Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ, ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΟΛΗΣ ΑΘΗΝΩΝ, ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΓΚΙΚΑ

Μια Θεσσαλονικιά στην Αθήνα: τρία όχι πολύ γνωστά μα ξεχωριστά μουσεία της Αθήνας

DSC08300
    
Πολλά τα Μουσεία στην Αθήνα. Πιο γνωστά οι ναυαρχίδες: το Μουσείο Ακρόπολης και το Εθνικό Αρχαιολογικό. Αλλά υπάρχουν και τόσα άλλα. Κάποια όχι τόσο γνωστά μα πολύ όμορφα και ξεχωριστά .  Ας ρίξουμε μια ματιά σε αυτά.
Μουσείο Χατζηκυριάκου Γκίκα
Περάσατε πολλές φορές είμαι σίγουρη. Προσπεράσατε γρήγορα χωρίς να σταθείτε. Η υπέροχη είσοδος είναι εκεί και μας προκαλεί σε έναν υπέροχο μαγικό κόσμο τέχνης. Τον κόσμο του ζωγράφου Χατζηκυριάκου-Γκίκα. Σε ένα υπέροχο κτίριο, το κτίριο της Κριεζώτου, εκεί όπου έζησε και εργάστηκε για σαράντα χρόνια ο Νίκος Χατζηκυριάκος Γκίκας. Δωρεά του προς το Μουσείο Μπενάκη. Το κτίριο κτίστηκε από τον αρχιτέκτονα Κώστα Κιτσίκη το 1934 και αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της ωραίας αρχιτεκτονικής του μεσοπολέμου. Εκεί στον τελευταίο όροφο ήταν το ατελιέ του ζωγράφου.
DSC01428Ως πινακοθήκη Γκίκα λειτουργεί από το 1991 και ως παράρτημα του Μουσείου Μπενάκη από το 2000. Περιδιαβείτε τους ορόφους από το ισόγειο μέχρι τον τελευταίο και θα νιώσετε το κλίμα της εποχής της Ελλάδας από τα τέλη του Πρώτου  Παγκοσμίου έως τις παραμονές της δικτατορίας του 1967. Έλληνες δημιουργοί αποτυπώνουν το κλίμα μιας ιδιαίτερα ταραγμένης ιστορικής περιόδου. Ο κάθε όροφος και μια άλλη ανακάλυψη. Χαρακτικά του Γιώργου Οικονομίδη, γλυπτά του Μιχάλη Τόμπρου, βιβλία του Γιάννη Σκαρίμπα εικονογραφημένα από τον χαράκτη. Αλλά και φιγούρες από το θέατρο σκιών του Σπαθάρη, δημιουργίες του Κόντογλου, του Γουναρόπουλου, του Στέρη, του Πκιώνη, του Απάρτη. Το βραβείο Νόμπελ του Σεφέρη  και του Ελύτη, το χειρόγραφο της Πρέβεζας του Καρυωτάκη, η πρώτη έκδοση του Pedro Cazas του Κόντογλου. Στον δεύτερο όροφο έργα του Τσαρούχη, του Μαυροϊδη, της Καραγάτση, χαρακτικά της Κατράκη, του Γραμματόπουλου, του Τάσσου.
Τρίτος όροφος με έργα των Μόραλη, Μποστ, Αργυράκη, Τέτση, Βαρλάμου και ταυτόχρονα οι εξαιρετικές φωτογραφίες των Τλούπα και Μπαλάφα. Μια άλλη τέχνη μαγική και αυτή. Στον τρίτο όροφο η Πινακοθήκη Γκίκα με έργα του καλλιτέχνη που δώρισε στο Μουσείο Μπενάκη. Τελευταίο έργο του η Ταράτσα της οδού Κριεζώτου του 1990.  Στον  τέταρτο όροφο είναι η κατοικία του καλλιτέχνη με ιδιαίτερη διάταξη και αισθητική ενώ στον πέμπτο η κατοικία του καλλιτέχνη.
Αφιερώστε ένα ολόκληρο πρωινό και απολαύστε την ηρεμία του χώρου. Εξάλλου οι επισκέπτες είναι λιγοστοί. Η έντονη κίνηση του δρόμου έξω έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη ψυχική χαλάρωση που θα νιώσετε εδώ. Την περίοδο αυτή λειτουργεί έκθεση λαϊκών παιχνιδιών. Μια άλλη νοσταλγική ματιά που ανασύρει μνήμες από την παιδική μας ηλικία. Παιχνίδια μαγικά όπως τα εμπνεύστηκε ο ζωγράφος
Μουσείο της Πόλης των Αθηνών
Ένα επίσης εξαιρετικό και όχι πολύ γνωστό Μουσείο που όμως μας τραβάει τα βλέμματα και μόνο από την ιδιαίτερη αισθητική του. Το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών. DSC09595Το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών  έχει τα ονόματα του Λάμπρου Ευταξία και του θείου του Αλέξανδρου Βούρου αφού αυτοί υπήρξαν και ιδρυτές του Μουσείου. Το Μουσείο βρίσκεται στην πλατεία Κλαυθμώνος, πονεμένο μέρος αυτό, και στεγάζεται σε δυο από τα παλαιοτέρα και ωραιότερα κτίρια της πρωτεύουσας. Οι συλλογές του περιλαμβάνουν ζωγραφικούς πίνακες, χαρακτικά, γλυπτά, έπιπλα, αντικείμενα καθημερινής χρήσης αλλά και σημαντικά κειμήλια και τεκμήρια της νεώτερης ελληνικής ιστορίας.
Το ένα από τα κτίρια του Μουσείου, το επί της οδού Ι. Παπαρρηγοπούλου 7, χτίστηκε το 1833 και είναι το σπίτι DSC07277του Σταματίου Δεκόζη Βούρου,  που σήμερα στεγάζει το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών. Λίγο  αργότερα το κτίριο αυτό  ενώθηκε με το γειτονικό σπίτι του Αφθονίδη. Στο συγκρότημα αυτό εγκαταστάθηκε ο Όθωνας, πρώτος βασιλιάς της Ελλάδας, αφού παντρεύτηκε την 18χρονη Αμαλία από το 1836 έως το 1843.
Για το λόγο αυτό, ένας όροφός του είναι αφιερωμένος στη μνήμη του βασιλικού ζεύγους. Το κτίριο επί της οδού Ι. Παπαρρηγοπούλου 5, το οποίο συνδέεται μέσω κλειστής γέφυρας με το προηγούμενο, κτίστηκε από τον αρχιτέκτονα Γεράσιμο Μεταξά το 1859 και σήμερα περιλαμβάνει αίθουσες με έπιπλα εποχής και Πινακοθήκη.
Αν είστε τυχεροί θα απολαύσετε μια  ξενάγηση στα πλούσια και ανεκτίμητα εκθέματά του.  Και μόλις τελειώσει η ξενάγηση απολαύστε τον υπέροχο κήπο του Μουσείου. Είναι στα συν του.  Στα πολύ συν του.  Εξάλλου το αδελφάκι του καφέ είναι πολύ γνωστό από παλιά.
Νομισματικό Μουσείο
Είναι βέβαια το πιο γνωστό από τα τρία. Δεν μπορεί, ένα τέτοιο ιδιαίτερης αισθητικής κτίριο να μην τραβάει τα βλέμματα και τον θαυμασμό μας, Αξίζει όμως και μια επίσκεψη στο εσωτερικό του όπου, εκτός από την εξαιρετική διακόσμηση του κτιρίου θα απολαύσετε και ένα ιδιαίτερο Μουσείο.
Το Νομισματικό. DSC08298Το Νομισματικό Μουσείο στεγάζεται σε ένα από τα πιο ωραία κτίρια του κέντρου της Αθήνας. Το περίφημο «Ιλίου Μέλαθρον» που κτίστηκε το 1878-1879 με σχέδια του αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλερ για να χρησιμοποιηθεί ως κατοικία της οικογένειας Σλήμαν. Ένα κτίριο διώροφο με πολύ εντυπωσιακή διακόσμηση, με υπέροχες τοιχογραφίες και διακοσμήσεις. Στο ισόγειο του κτιρίου υπήρχε η αίθουσα όπου εκθέτονταν και τα ευρήματα από τις ανασκαφές του Σλήμαν στην Τροία. Στον κήπου που υπήρχε πίσω ήταν οι στάβλοι και το αμαξοστάσιο. Στο μουσείο μπορείτε να παρακολουθήσετε την εντυπωσιακή ιστορία του νομίσματος.
Πάνω από 500.000 νομίσματα υπάρχουν στην εντυπωσιακή αυτή συλλογή. Ταυτόχρονα θα έχετε την ευκαιρία να χαζέψετε το κτίριο. Είναι αλήθεια ότι εγώ την πρώτη φορά πήγα περισσότερο για το κτίριο.
 Η μόνιμη έκθεσή του παρουσιάζει την ιστορία του νομίσματος καθώς και την κατασκευή, διάδοση, χρήση, ως και την εικονογραφία των νομισμάτων, στην εποχή της κοπής των, του αρχαίου ελληνικού κόσμου. Η έκθεση συνεχίζεται στον δεύτερο όροφο που εκθέτονται νομίσματα της Ελληνιστικής περιόδου,  Ρωμαϊκής,Βυζαντινής αλλά και νεότερης εποχής.
DSC08281
Οι προσπάθειες για τη δημιουργία ξεκίνησαν πολύ νωρίς από το 1829 επί Μουστοξύδη και η τελική του σύσταση γνώρισε πολλές περιπέτειες, μεταφορές μέχρι και….κλοπές. Στα χρόνια του πολέμου του 1940 για λόγους ασφάλειας μεταφέρεται σε κρύπτη με την επιμέλεια της Τράπεζας της Ελλάδας.
Η επανέκθεση των νομισμάτων ξεκίνησε το 1956 στον πρώτο όροφο του μουσείου που είχε διαμορφωθεί ανάλογα  και το 1964 αποκτά αυτοτέλεια. Και το 1998 έγιναν τα εγκαίνια στο λαμπρό αυτό μέγαρο. Δεν θα παραλείψετε την επίσκεψη στην όαση του κήπου του.
Μια άλλη μικρή απόδραση από το βουητό της Αθήνας. Διαβάστε το βιβλίο σας και αφεθείτε σε ονειροπολήματα και μαγικές μνήμες παρελθόντος, όταν όλα ήταν αλλιώς…ίσως πιο όμορφα. Χαμένα πάντα ανεπιστρεπτί.
Ανακαλύψτε τα και τα τρία και απολαύστε τα. Είναι γωνιές όασης μέσα στην πολύβουη Αθήνα, γωνιές με ιδιαίτερη αισθητική, ύφος και ηρεμία. Και τα τρία πολύ κοντά το ένα στο άλλο. Θα πάτε και θα ξαναπάτε και θα σας γίνουν μια αγαπημένη, απολαυστική, κρυφή, μικρή συνήθεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου