Τετάρτη, 8 Ιανουαρίου 2014

ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΡΑΓΚΟΥΤΣΑΡΙΑ

να τρελό καρναβάλι και ένα ξεφάντωμα άνευ προηγουμένου μέσα στις γιορτές των Φώτων. Πού; Στην πανέμορφη Καστοριά, σε ένα ειδυλλιακό τοπίο με ανθρώπους ζεστούς, χαρούμενους, κεφάτους.
DSC00782Ένα έθιμο που η προέλευσή του χάνεται πολύ παλιά, στα ελληνορωμαϊκά χρόνια αλλά που κατόρθωσε να επιζήσει και να κάνει την παρουσία του αισθητή μέχρι σήμερα. «Τσαρανιασμένοι ραγκουτσάρηδες» λεγόταν παλιά, που σημαίνει οι βαμμένοι με μαύρο χρώμα στο πρόσωπο και στο σώμα. Οι rogatores ήταν οι ζητιάνοι καθώς οι καρναβαλιστές παλιά (αλλά και σήμερα) φορούσαν ότι νάναι. Παλιά ρούχα συνήθως και έβγαιναν έτσι στους δρόμους επαιτώντας διάφορα δώρα για τα ξόρκια που έκαναν για να διώξουν τα κακά πνεύματα από τη γειτονιά.
Μέχρι το 1930 στο καρναβάλι συμμετείχε και ο Βάκχος με ένα γαϊδούρι φορτωμένο με βαρέλια κρασί. Καθώς άρχισαν να έρχονται οι ξενιτεμένοι  Καστοριανοί, το καρναβάλι έλαβε διαφορετική όψη και μορφή και άρχισαν τα καρναβάλια με ευρωπαϊκές αμφιέσεις και στυλ.
DSC00693Εκείνο που διατηρείται αυτούσιο, από παλιά μέχρι σήμερα, είναι το κέφι και η τρέλα.  Όλη η πόλη μια γιορτή.  Παραβγαίνουν οι κάτοικοι στο ξεφάντωμα, ποιος θα έχει την καλύτερη μπάντα, ποιος θα κάνει δυνατότερο θόρυβο μέσα στα στενά (γι’ αυτό επιλέγουν και μπάντες με μεγάλα νταούλια), ποιος θα πιει περισσότερο, ποιος θα κάνει περισσότερο χαβαλέ, ποια ομάδα θα έχει την καλύτερη στολή. Για τα μπουλούκια, τις παρέες δηλαδή, αυτά όλα είναι ζήτημα τιμής και γίνονται  διαπραγματεύσεις πολύ καιρό πριν.
DSC00618Η κάθε παρέα έχει και μια μπάντα. Ανταγωνίζονται ποια παρέα θα έχει την καλύτερη, την μεγαλύτερη και τη…δυνατότερη. Οι μουσικές μπάντες συρρέουν και από τις γειτονικές χώρες. Τα χάλκινα έχουν την τιμητική τους. Οι ήχοι που όλοι τους μάθαμε από τον Μπρέκοβιτς και την Πρωτοψάλτη πρωτοστατούν. Η μπάντα εμπρός και η παρέα ακολουθεί χορεύοντας. Ντυμένοι καρναβάλια και κουβαλώντας όλοι και όλες πυρομαχικά. Πολλά πυρομαχικά! Γιατί γλέντι χωρίς πιοτό δεν γίνεται. Σε μεγάλα πλαστικά μπουκάλια κάνουν τα κοκτέϊλς της αρεσκείας τους. Ολόκληρα μπουκάλια ουϊσκι, βότκες, τζιν αναμειγνύονται και ιδού έτοιμο το πυρομαχικό. Αλλά και μπουκάλια με κρασί, και τσίπουρα και τσικουδιές. Από μια στιγμή και μετά όλοι είναι στο τσακίρ κέφι. Καθώς διασταυρώνεστε σας κερνούν από το .μπουκάλι τους και επιμένουν να πιείτε και από εκεί. Πάρτε μια ιδέα ΕΔΩ
 Στα στενά, και ειδικότερα στην Μητροπόλεως, τον κεντρικό δρόμο, η μια παρέα ακολουθεί την άλλη. Τα 200 μέτρα μπορεί να γίνουν σε μια ώρα. Καθώς η μπάντα παίζει όλοι χορεύουν και πίνουν. Η χαρτούρα, δηλαδή τα λεφτά που δίνονται στις ορχήστρες, κάτι το απίστευτο. Στα καλά τα χρόνια περιουσίες δίνονταν στα όργανα. Αλλά και τώρα μάλλον οι οργανοπαίχτες ευχαριστημένοι μένουν.
DSC00655Το γλέντι αργά συνεχίζεται στα μαγαζιά και στα μπαράκια. Με τις ορχήστρες βέβαια να ακολουθούν. Στον Ναυτικό Όμιλο παίζει η ορχήστρα του Μάρκοβιτς η καλύτερη ορχήστρα αυτού του είδους. Οι μουσικοί του Μπρέγκοβιτς ξεσηκώνουν τον κόσμο που ασφυκτικά έχει κατακλύσει τον χώρο.
Ένα αλλιώτικο καρναβάλι, γνωστό σε όλη την Ελλάδα, γι’ αυτό και ο κόσμος που συρρέει πολύς. Εκδρομείς από όλη την Ελλάδα.
Οι κρατήσεις ξενοδοχείων πρέπει να γίνουν καιρό πριν. Έπιλέξτε ένα από τα πολλά ξενοδοχεία που διαθέτει η πόλη πλέον ή έναν από τους όμορφους και ειδυλλιακούς ξενώνες στην Παλιά Πόλη. Το Λημναίο είναι μια καλή λύση καθώς μετά την προέκτασή του έχει και πολλά δωμάτια και spa και θέα στη λίμνη. Θα το απολαύσετε.
DSC00355Το φαγητό είναι καλό και θα βρείτε επίσης πολλές και καλές λύσεις. Βέβαια και εκεί θα προσέξετε τις ώρες που πάτε γιατί γίνεται χαμός. Η κράτηση και εδώ επιβεβλημένη. Οι ντόπιοι προτιμούν το Στέκι και τις Σάνιες. Αλλά και το Ντολτσό είναι μια κλασική λύση, όπως και η Παλιά Πόλη πάνω στη λίμνη.
Μην παραλείψετε βέβαια τη βόλτα στη λίμνη. Ο γύρος της λίμνης επιβάλλεται καθώς θα σας γεμίσει από όμορφες εικόνες όποια εποχή και αν πάτε. Κάντε τη διαδρομή με τα πόδια, όσο αντέχετε, για να δείτε τις φωλιές των πουλιών, τις πάπιες και τις χήνες που τσαλαβουτούν όλη την  ώρα. Αλλά θα θαυμάσετε και πελεκάνους και κύκνους που σας πλησιάζουν για να τους ταΐσετε.
Η Καστοριά είναι ωραία όποια εποχή και αν πάτε. Αν δεν προλάβατε τώρα η Καθαρά Δευτέρα είναι κοντά και είναι μια λύση. Εξάλλου είναι μόνο δύο ώρες από τη Θεσσαλονίκη και μπορείτε να τη συνδυάσετε με εκδρομή και σε άλλα ωραία μέρη με εκδηλώσεις όπως την Κοζάνη με τους Φανούς ή τη Βέροια με τις πολλές βυζαντινές εκκλησίες.
Όπως και να είναι θα σας προσφέρει μια όμορφη απόδραση από τα συνηθισμένα!